MRG - BT
Ağrısız, hızlı, x ışınlarını kullanarak iki boyutlu görüntü sağlayan bir yöntemdir. Beyin ve omuriliği görüntülemek için kullanılır. Travma sonrası beyin hasarı, beyin kanaması gibi durumlarda faydalıdır. Hızlı çekilmesi, kolay ulaşılabilir olması ve kanamayı değerlendirmede etkili bir tetkik olması nedeniyle acil koşullarda ve özellikle travma hastalarında sık tercih edilen bir yöntemdir.
BT çekimi yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta özel bir tabla üzerinde yatar ve kısa bir tünel içine alınarak x ışınları ile görüntüler elde edilir. Bu görüntüler bilgisayarda işlenerek yapısal bozukluklar açısından değerlendirilir.
Bazen bu görüntüleme sırasında daha detaylı bir inceleme (özellikle damarlarındeğerlendirilmesi amacıyla BT anjiografi sırasında) yapabilmek için radyoopak kontrast maddeler damar yolundan verilir.
Herhangi bir komlikasyonu olamamakla birlikte hasta yüksek miktarda radyasyon alır. Gebelerde radyasyon nedeniyle BT tanı amaçlı olarak kullanılmaz.
Bilgisayarla oluşturulan radyo dalgaları ve güçlü manyetik alan oluşturarak görüntü elde eder. Nörolojik kullanım alanı, beyin ve omurilik tümörleri, göz hastalıkları, inflamasyon, enfeksiyon, dejeneratif hastalıklar, damarsal patolojilerdir. BT’ye göre daha detaylı beyin ve omurilik görüntülerinin elde edilmesini sağlayan bir teknik olması nedeniyle nöroloji hekimleri tarafından sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemidir.
Çok sayıda silindir magnetlerden oluşan tünel içine yatan hastadan görüntüler elde edilir. Hastanın tetkik sırasında kıpırdamaması, manyetik alanı etkileyecek takı, toka, takma diş gibi metallerini çıkartması istenir. Kimi zaman bu görüntüleme sırasında damar yoluyla bazı kontrast maddeler verilebilir.
MR çekimi sırasındaki yüksek ses nedeniyle hastaya kulaklık takılır. Özellikle klostrofobisi (kapalı alan korkusu) ve panik bozukluğu olan hastalarda stres yaratabilir bu nedenle bazen çekim öncesinde sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir.
Radyasyon kullanılmadığı için gebelerde de kullanılabilirken, obez hastalarda kimi zaman çekim güçlüğü olabilir. Ayrıca bazı protezler, kalp pili olan hastaların MR cihazına girmesi sakıncalıdır.
Bilgisayarlı Tomografi (BT):